In vara, din toata seceta, guvernul a reusit sa produca o super-ordonanta care modifica masiv Codul Fiscal. Sunt afectate majoritatea companiilor, PFA-urile si persoanele fizice.

Asa si?

 • Pai, daca ai o companie care plateste impozit pe profit, partea buna este ca ai mai multe optiuni de scutire a profitului reinvestit. Adica sunt mai multe categorii de active in care poti investi pentru care beneficiezi de scutire la impozitul pe profit. Pe langa laptopuri, calculatoare, case de marcat, acum poti investi si in echipamente utilizate in activitatea de productie. Daca ai un business care produce pantofi si cumperi un aparat care lipeste talpa pantofilor (ma gandesc ca exista asa ceva – n-am cautat :)), atunci beneficiezi de scutire pentru profitul reinvestit.

Cool.

Si atat cu partea buna din toate modificarile, pentru ca:

 • Impozitul pe dividende creste de la 5% la 8% incepand cu 1 ianuarie 2023. Nu conteaza din ce an sunt profiturile, incepand cu 1 Ianuarie 2023 impozitul este de 8% aplicat oricaror distributii de dividende

 • Incepand cu 1 Ianuarie 2023, mai pot fi Microintreprinderi doar cele care:
  • Au venituri de maxim 500.000 Euro (depasesti acest plafon -> treci la profit)
  • Au minim un salariat full-time (nu ai un salariat-> treci la profit)
  • Obtin venituri, altele decat consultanta si management >80% din totalul veniturilor (aici e simplu – firmele de consultanta si management trebuie sa plateasca impozit pe profit – prea faceau multi bani si plateau 1% impozit micro)
  • Au asociati cu >25% detinere in <3 companii (un asociat unic nu poate detine decat max 3 companii micro – cea de-a 4 plateste obligatoriu impozit pe profit)
  • Platesc impozitul aplicand cota unica de 1% (dispare cota de 3%)

 • Firmele si salariatii din constructii sunt afectati pentru ca plafonul facilitatilor salariale scade de la 30.000 lei la 10.000 lei. Adica se platesc taxe salariale reduse pana in plafonul de 10.000 de lei. Pentru ce depaseste, se platesc taxe salariale integrale.

 • PFA-urile care determina venitul net in baza normelor de venit, si realizeaza un venit brut anual mai mare de 25.000 euro, incepand cu anul urmator trec la impozitare in sistem real. Adica se diminueaza de 4 ori normele de venit iar taxele vor creste de 3.5 ori.

 • Persoanele fizice care obtin venituri din chirii, nu mai beneficiaza de deducerea cotei forfetare de 40% din venitul brut, si platesc impozitul de 10% aplicat asupra intregului venit. Contractul de inchiriere se inregistreaza obligatoriu la ANAF.

 • Persoanele fizice care vand bunuri imobile (apartamente, case, terenuri, etc.) platesc impozit de 1% daca detinerea este mai mare de 3 ani si de 3% daca detinerea este mai mica de 3 ani. În prezent, impozitul este de 3% asupra venitului impozabil, unde venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

Minunat. Pe langa inflatia uriasa care ne mananca puterea de cumparare mai suntem nevoiti sa platim si impozite (poate prea) mari incepand cu anul urmator.

 

Sa fim sanatosi, sa avem putere de munca.