În lumea afacerilor de familie, contabilitatea și consultanța fiscală sunt esențiale pentru a naviga prin apele adesea tulburi ale legislației fiscale. Astăzi, vreau să vă povestesc despre o situație cu care se confruntă multe societăți, inclusiv cele de familie: stingerea datoriilor față de administratori sau asociați.

Imaginați-vă o afacere de familie, să zicem o brutărie, care a acumulat datorii față de unul dintre membrii familiei, care este și asociat. Brutăria nu poate plăti această datorie în numerar, dar are un teren și o clădire pe care le poate folosi. Aici intervine conceptul de „dare în plată”.

 

Ce este Darea în Plată?

Darea în plată este un contract prin care o societate poate ceda un bun, cum ar fi un imobil, către un creditor (în acest caz, asociatul sau administratorul) pentru a stinge o datorie. Este o alternativă la plata în numerar și, în esență, este asimilată unei vânzări cu TVA.

 

Aspecte Fiscale de Luat în Considerare

Dacă brutăria noastră decide să dea în plată clădirea și terenul, trebuie să ia în considerare mai multe aspecte fiscale:

 

  1. Regimul TVA: Dacă clădirea nu este nouă, vânzarea poate beneficia de scutire de TVA. Dar, dacă TVA a fost dedus la momentul achiziției, trebuie să se analizeze modul de înstrăinare. Se poate opta pentru taxare la darea în plată pentru a evita ajustarea TVA dedus inițial, care se face pe o perioadă de 20 de ani.
  1. Notificarea Autorității Fiscale: Dacă se decide pentru darea în plată cu taxare, autoritatea fiscală trebuie notificată înainte de realizarea operațiunii.
  1. Valoarea de Piață: Tranzacția trebuie să se efectueze la valoarea de piață a imobilului. Aceasta poate varia, în funcție de fluctuațiile din piața imobiliară.
  1. Aspecte de Luat în Considerare: Înainte de a lua o decizie, este esențial să se stabilească valoarea de piață a imobilului, să se verifice taxa dedusă la achiziție și să se compare TVA de ajustat cu TVA de colectat.

 

În concluzie, darea în plată este o soluție eficientă pentru afacerile de familie care se confruntă cu datorii față de asociați sau administratori. Cu toate acestea, este esențial să se abordeze cu atenție aspectele fiscale pentru a asigura conformitatea și eficiența fiscală.

 

Dacă ai întrebări sau comentarii, nu ezita să ne contactezi. Suntem întotdeauna bucuroși să ajutăm.