O zi la birou nu este niciodată monotonă în domeniul contabilității. O afacere prosperă vine cu provocările și dilemele sale unice, iar orice răspuns poate deveni o lecție valoroasă pentru ceilalți.

Într-o dimineață frumoasă, un client de-ai noștri, care tocmai a început o afacere de familie, ne-a scris și a venit la birou cu o întrebare care i-a frământat mintea: „Pot fi făcute plăți de dividende diferit față de cota de participare?”

Cu o privire îngrijorată și un ton ușor neliniștit, clientul mi-a descris cum el și partenerul său de afaceri aveau cote de participare egale în societate, dar doreau să împartă dividendele într-un mod diferit. Este posibil acest lucru? Dintr-un profit de 100.00 de lei, poate unul sa ridice 70.000 de lei dividende si celălalt restul de 30.000 de lei?

 

Regula și Excepția

Conform reglementărilor din Legea nr. 31/1990, regula este că dividendele se plătesc asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social. Dacă un asociat deține 50% din capitalul social, atunci primește 50% din dividende. Dar legea aduce și o excepție importantă, care poate permite plata dividendelor și în cote diferite față de cotele de participare la capitalul social.

 

Cadrul Legal

Art. 67, alin. (2) din Legea nr. 31/1990 este temeiul legal care stabilește aceste situații, specificând că dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Prin actul constitutiv al unei societăți comerciale, se poate stabili repartizarea dividendelor între asociați în alte cote decât cotele de participare ale acestora la capitalul social.

 

Importanța Actului Constitutiv

Deși mulți antreprenori consideră că actul constitutiv poate fi unul standard, acesta reprezintă de fapt ghidul de funcționare al unei societăți comerciale și conține regulile de colaborare între asociați și administratori. Este esențial ca fiecare antreprenor să discute cu un specialist privind detaliile importante din actul constitutiv, deoarece acestea pot influența modul în care afacerea este condusă și cum profiturile sunt distribuite.

 

Concluzie

După o discuție amănunțită și lămurirea tuturor detaliilor legale, am putut să îi ofer clientului meu răspunsul și liniștea de care avea nevoie.

Într-adevăr, plățile de dividende diferit față de cota de participare sunt posibile și legale, cu condiția ca actul constitutiv să fie configurat corespunzător.

Acest caz demonstrează importanța înțelegerii reglementărilor și a actului constitutiv în conducerea unei afaceri. Consultarea cu un specialist în domeniu poate face diferența în alegerea celei mai bune căi de acțiune.

 

Dacă ai întrebări sau comentarii, nu ezita să ne contactezi. Suntem întotdeauna bucuroși să ajutăm.