In urma recentelor modificări fiscale, noul regim de impozitare include, printre altele, o creștere a impozitului pe dividende de la 5% la 8% din 2023. Această creștere se aplică veniturilor din dividende distribuite la sau după 1 ianuarie 2023. Cu alte cuvinte, doar dividendele distribuite în cursul anului 2022 mai pot fi impozitate cu 5%. 8% de anul viitor.

Primul motiv

Evident, cota redusa de 5%. Cum am spus din primul paragraf, doar pana la sfârșitul anului mai exista disponibila cota de 5%.

Important de înțeles este ca dividendele nu trebuie neapărat sa fie si retrase (scos cash-ul din firma) ci doar distribuite. Adică le repartizezi in 2022, plătești impozitul aferent, iar sumele nete (diferența dintre valoarea dividendelor distribuite si impozitul aferent) pot fi retrase oricând ulterior.

Sumele ce pot fi distribuite în 2022 sunt următoarele:

  • Profitul reportat din anii precedenți, si
  • Profitul aferent anului 2022, inclusiv cele realizate în trimestrul al treilea din 2022.

Iți recomandam sa distribui pe dividende profitul disponibil până la 31 decembrie 2022. Modalitatea in care poți face distribuția profitului existent este in baza unui bilanț intermediar pentru trimestrul 3 din 2022, care poate fi întocmit oricând pana la 31.12.2022.

Al doilea motiv

Un alt aspect important de reținut este ca, pe lângă impozitul pe dividende, mai trebuie achitata anual si contribuția la sănătate (CASS-ul). In 2022, dacă dividendele încasate depășesc cele 12 salariale minime pe economie, plătești CASS in suma de 3.060 lei/an.

Din 2023, acest plafon se va mari odată cu majorarea salariului minim si plafonul este redus la 6 salarii minime pe economie. Dublu impact in majorarea CASS-ului.

Astfel pe lângă beneficiul cotei reduse de 5%, daca distribui dividendele anul acesta, beneficiezi si de un CASS mai mic.

Dar are sens distribuirea dividendelor pentru toate firmele?

Nu neapărat. Toată lumea își dorește ca impozitele lor să fie cât mai mici și optimizate cât mai mult posibil. Este normal in condiții economice obișnuite dar cu atât mai important in condițiile actuale cu inflație mare si incertitudine constanta in mediul de afaceri. Cu toate acestea, distribuirea totală a dividendelor este potrivită doar anumitor firme.

Daca firma ta are un plan de dezvoltare sau expansiune, nu prea are sens retragerea dividendelor din companie. Cel mai probabil aceste sume pot avea utilitate mai mare in etapa de dezvoltare a afacerii. Un alt motiv poate fi păstrarea unui buffer de cash disponibil pentru plățile de împrumut si dobânzi pentru creditele finanțate ale căror dobândă este variabila. Sau poate sunt condiții anume de îndeplinit pentru extinderea liniei de credit – cel mai probabil profitul ajuta mult in analiza indicatorilor relevanți pentru instituțiile de credit.

In concluzie

Pentru noi contează sa avem un impact cat mai redus al taxării – oricând putem alege sa avem un impozit mai mic, o vom face. Deci, anul acesta vom distribui pe dividende întreg profitul disponibil pentru a plăti 5% (in loc de 8%)  si pentru a avea un CASS mai mic.

Pentru tine si firma ta cum e mai bine? Vei păstra profitul in firma sau vei face distribuție anul acesta?