Termenul „consultanta” se poate referi la o mare varietate de servicii oferite in general de firmele mici. În general, serviciile de consultanță sunt concepute pentru a ajuta companiile să-și îmbunătățească performanța și să-și atingă obiectivele. In contextul recentelor modificari fiscale, principala întrebare la care se gândesc multe companii mici în aceste zile este:

Ce sunt veniturile din consultanta?

Daca citim in Dex, Consultanta reprezinta o opinie a unui specilist pe chestiuni care tin de specialitatea sa. Sfaturi calificate in probleme de conducere si organizare.

Daca ne gandim la serviciile de consultanta din perspectiva fiscala, atunci pot exista anumite intrebari practice:

Daca am CAEN de consultanta pe firma –  e clar ca acesta este obiectul de activitate si atunci toate veniturile mele sunt considerate a fi obtinute din consultanta?

Nu neaparat – poti avea un CAEN principal de consultanta dar sa ai un contract pentru prestarea de servicii de, sa zicem, secretariat. Daca asta iti permite folosind unul din celelalte CAEN-uri alte societatii, atunci acestea nu sunt venituri din consultanta.

Ok, bine, nu am CAEN de consultanta, si am un contract prin care societatea mea este disponibila sa ajute clientii cu raspunsuri la diverse intrebari – raspunsuri pe care eu le fac in scris, sau la telefon. Se pune ca am venituri din consultanta?

Bineinteles – este evident ca aici este vorba de servicii de consultanta. Sfatuiesti, raspunzi, indrumi – (opinezi, cum ar spune un vechi prieten).

Ok, ok – fac un contract in care prezint ca fac diferse treburi marunte in organizatie. Sunt un om bun la toate acolo. E tot consultanta?

Pfff, depinde de activitatea efectiv prestata. Daca tot timpul faci, prestezi diverse activitati practice in companie, nu prea au cum sa fie considerate servicii de consultanta. Esti intr-o stare continua de executie pe diverse task-uri. Faci ceva.

 

Pe scurt, serviciul de consultanta reprezinta o prestare in urma careia se formeaza o opinie, o parere de cum ar trebui procedat in activitatea clientului. Inclusiv intalniri, discutii, planificari, coordonari. Analiza trebuie sa fie facuta pe fiecare contract in parte si rezulta din substanta economica a contractului, impreuna cu documentele justificative din spatele acestuia (corespondente, rapoarte de activitate, etc.)

Invert, always invert” – Carl Jacobi

Privind si dintr-un alt unghi am putea sa gasim raspunsul la intrebarea noastra si invers: ce nu este consultanta?

Pai, consultanta nu reprezinta activitatea care are un livrabil la finalul acesteia. Activtiati precum studiile de piata, cercetari, evaluari – acestea nu pot fi considerate servicii de consultanta.

Deasemenea, nu este consultanta activitatea de secretariat, de facturare, de gestionare a fluxului de documente. Activitati de suport care reprezinta functii de rutina in organizatii nu pot fi considerate servicii de consultanta.

 

Impactul taxarii firmelor cu activitate de consultanta este destul de mare. Sa treci de la 1% la 16%, e ceva. Va fi interesant de vazut cum aleg firmele mici sa isi gestioneze activitatea astfel incat sa nu fie impactate de trecerea la impozitul pe profit incepand cu anul 2023.