Peste 300.000 de companii din România nu au angajați și, din acest motiv, impozitarea va avea un impact semnificativ asupra operațiunilor lor. Pentru aceste societăți, din 2023, impozitul pe profit va fi folosit în locul impozitului micro. Mulți antreprenori se întreabă cum vor fi afectați, ce impozit trebuie să plătească sau cum pot să își structureze afacerea astfel încât nivelul impozitului să fie cel puțin păstrat la nivelul anului 2022.

Așa, și?

Păi, e bine sa înțelegi că:

  • Din 2023 firmele fără salariați sunt obligate sa treacă la impozit pe profit. Nu ai salariați in firma, atunci plătești 16% din profit.
  • Dacă în 2022 nu ai niciun salariat, și angajezi in 2023, trecerea de la profit la micro se va face începând cu anul 2024. In tot anul 2023 vei plăti 16% din profit, iar dacă îndeplinești condițiile la final de 2023, poți trece la impozit micro începând cu 2024.
  • Dacă firma ta a avut în 2022 impozit specific activităților de cazare, atunci în 2023 rămâne micro în continuare. Următoarea analiza se va face la sfârșitul anului 2023 și se va stabili regimul de impozitare aplicabil din 2024.
  • Dacă firma ta are contracte part-time cu salariați, trebuie să cumuleze 8 ore pentru păstrarea regimului micro și în 2023. Atenție! Aceste contracte part-time suporta contribuții la nivelul unui contract cu normă întreagă dacă salariatul nu mai are alte contracte.
  • Dacă totuși ai un salariat in 2023, si acesta pleacă in cursul anului (că na, angajații vin, pleacă – nu ii poți controla), treci la impozit pe profit dacă în 30 de zile nu este angajat alt salariat.

 

Este relevantă o analiză la nivelul fiecărei firme pentru a determina dacă are mai mult sens angajarea unui salariat in companie (evident cu plata tuturor taxelor) pentru păstrarea impozitului micro sau e mai ok sa păstreze impozitul pe profit.

 

Am pregătit un Excel simplu în care poți simula impactul taxării pe firma ta. Încearcă-l și tu, sperăm să te ajute.

Micro vs Profit