În lumea afacerilor, luarea deciziilor corecte este vitală pentru succesul și prosperitatea unei firme. Încercăm zi de zi sa ne educam a înțelege că, corectitudinea nu se limitează doar la legalitate. Pentru a lua cele mai bune decizii comerciale și a aduce beneficii maxime firmelor noastre, ale antreprenorilor, trebuie să gândim dincolo de aspectele evidente și să explorăm alternativele disponibile.

Încercăm cu acest articol sa explorăm importanța de a privi dincolo de corectitudinea legală și de a identifica spiritul legii, precum și modul în care deciziile neconvenționale pot eficientiza afacerile noastre.

Corectitudine versus dreptate: Gândirea dincolo de corectitudine

Decizia corectă nu înseamnă întotdeauna că am dreptate. În fiecare zi, întâlnesc situații în care există mai multe variante sau alternative care pot aduce mai multe beneficii firmelor. Am învățat că este crucial să analizăm impactul pe termen lung și să ne concentrăm pe obținerea rezultatelor durabile, depășind așteptările legale.

De exemplu, poate fi legal să minimizezi impozitele plătite de companie prin optimizarea fiscală, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că este și cea mai bună decizie din punct de vedere comercial. Sau, ne putem găsi in situația de a implementa un proces (inventarierea, spre ex.) care presupune un set destul de extins de etape de parcurs, daca ținem cont doar de litera legii dar care, cu adevărat, nu presupune mai mult decât un set standard de documente si procese pentru a fi in regula, in spiritul acesteia.

Trebuie să înțelegem și să identificăm spiritul legii pentru a lua decizii informate și etice. Uneori, există interpretări diferite ale legii și spiritul acesteia poate oferi claritate în ceea ce privește luarea deciziilor comerciale. De exemplu, spiritul legii poate încuraja inovația și dezvoltarea sustenabilă a afacerii, chiar dacă există restricții sau limite în litera legii.

Așadar, nu ne oprim la a verifica doar că suntem în conformitate cu prevederile legale, ci căutăm să înțelegem și să identificam spiritul legii pentru a lua decizii informate și etice. Astfel putem găsi opțiuni pertinente și soluții care să aducă succes pe termen lung.

Eficientizarea afacerii prin decizii neconvenționale

În calitate de contabil pasionat de succesul clienților mei, am descoperit că uneori abaterea de la corectitudinea legală poate fi benefică din punct de vedere al eficienței și al obținerii rezultatelor optime în afaceri. În acest sens, am căutat mereu soluții inovatoare și neconvenționale care să conducă la creșterea profitabilității și la atingerea obiectivelor comerciale. Desigur, înainte de a lua astfel de decizii, e important să evaluăm cu atenție riscurile asociate și impactul potențial al deciziilor non-conformiste.

Uneori păstrând o gândire open-minded, ce tine cont nu doar de corectitudinea legală, poate fi benefică din punct de vedere al eficienței și al obținerii rezultatelor optime în afaceri. De exemplu, în loc să respectăm strict normele și reglementările existente, putem identifica soluții inovatoare și neconvenționale care să conducă la creșterea profitabilității și la atingerea obiectivelor comerciale. Cu toate acestea, este important să evaluăm cu atenție riscurile asociate și impactul potențial al deciziilor non-conformiste.

 

Încurajam antreprenorii, colegii noștri contabili și consultanții de management să fie deschiși la soluții neconvenționale și să analizeze cu atenție fiecare decizie în contextul specific al fiecărei companii. Prin echilibrul între corectitudine și rezultate optime, putem construi afaceri prospere și durabile.