Dacă ai un blog sau activezi pe rețelele de socializare și primești venituri din postări sau colaborări cu diverse companii sau brand-uri, este important să fii conștient de obligațiile fiscale care îți revin. În acest articol, voi discuta despre tratamentul fiscal al veniturilor obținute de persoanele fizice din activitățile de marketing pe internet și ce trebuie să faci pentru a fi în conformitate cu legea. Așadar, dacă vrei să fii un marketer online responsabil și să eviți problemele fiscale, citește în continuare.

Activități independente și încadrarea în categoria acestora.

Pentru a fi supus obligațiilor fiscale specifice activităților independente este necesar să îndeplinești cel puțin patru din criteriile prevăzute de Codul fiscal. Aceste criterii includ libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, posibilitatea de a avea mai mulți clienți, asumarea riscurilor specifice activității, utilizarea patrimoniului propriu și a capacității intelectuale sau fizice, apartenența la un corp profesional și libertatea de a desfășura activitatea direct sau în colaborare cu terțe persoane.

Daca aceste criterii sunt îndeplinite atunci activitatea ta poate fi încadrată ca fiind activitate independenta si, mai departe, trebuie sa te autorizezi si sa te înregistrezi fiscal.

Autorizarea și înregistrarea fiscală.

Dacă desfășori activități de marketing pe internet în mod independent și cu caracter de continuitate în România, ai obligația de a te înregistra și autoriza ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau membru al unei întreprinderi familiale. Această înregistrare este necesară pentru a putea opera legal și pentru a fi în regulă cu autoritățile fiscale.

Odată cu înregistrarea si autorizarea fiscala iți apar obligații de plata a impozitelor si contribuțiilor sociale anuale, astfel.

Declararea veniturilor și plata impozitului.

Veniturile obținute din activitățile de marketing pe internet sunt considerate venituri impozabile, indiferent dacă provin din România sau din străinătate. Există două modalități de a determina venitul net anual și de a calcula impozitul. Poți alege fie normele de venit de la locul desfășurării activității, fie sistemul real, pe baza datelor din contabilitate. Impozitul se calculează aplicând cota de 10% asupra venitului net anual estimat sau venitului net anual impozabil și se plătește până la data de 25 mai a anului următor celui în care ai realizat veniturile.

Contribuția de asigurări sociale și de sănătate.

Dacă estimezi că vei obține venituri din activități independente sau alte surse care depășesc nivelul de 12 salarii minime brute pe tara atunci se datorează contribuția de asigurări sociale si de sănătate (CAS si CASS).

In acest articol am explicat mai in detaliu care este modalitatea de calcul a contribuțiilor sociale.

Implicarea TVA.

Dacă obțineți venituri din activități independente pe internet, trebuie să te înregistrezi în scopuri de TVA în anumite situații, cum ar fi depășirea plafonului de scutire de 300.000 lei prevăzut în Codul fiscal sau efectuarea de tranzacții intracomunitare. După înregistrare vei fi obligat să respecți prevederile legale referitoare la declararea și plata taxei pe valoarea adăugată (trimestrial sau lunar)

Venituri din alte surse sau din străinătate.

În cazul în care activitatea de marketing pe internet nu are caracter de continuitate și faci reclamă pentru diverse companii/brand-uri prin postări pe rețelele de socializare, veniturile obținute sunt considerate „Venituri din alte surse” din perspectiva fiscala. Impozitul pe venit în acest caz se calculează prin reținere la sursă, la momentul acordării veniturilor, și se aplică o cotă de 10% asupra venitului brut de către firmele plătitoare de venit din România.

Dacă obții astfel de venituri de la companii din străinătate, atunci ai obligația de a completa Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și de a efectua calculul și plata impozitelor (10% pe venit + CAS si CASS in funcție de veniturile realizate) pana pe 25 Mai a fiecărui an.

 

Dacă ai întrebări sau comentarii, nu ezita să ne contactezi. Suntem întotdeauna bucuroși să ajutăm.