Ai comerț cu amănuntul către populație sau către persoane juridice? Prestezi servicii către persoane fizice sau către alte firme sau PFA-uri?

In acest articol iți spunem când ai obligația de a avea casa de marcat si când ai obligația de a avea POS.

In primul rand, ce spune legea?

Despre casa de marcat

Agenții economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum si prestări de servicii direct către populație sunt obligați sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Sancțiunile sunt destul de semnificative si pot fi chiar de natura a suspenda activitatea firmei.

Totul clar pana aici: Faci comerț cu amănuntul direct către persoane fizice, atunci trebuie sa ai casa de marcat.

Anumite activități, totuși, sunt exceptate de la aceasta obligație, cum ar fi: comerțul cu produse agricole, vânzarea de ziare, transport public, serviciile de instalații si întreținere la domiciliul clientului, vânzarea de pachete turistice de agențiile de turism, utilități, curier, cablu si TV.

 

Despre POS

Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul si cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual încasări în numerar mai mari de 50.000 lei, au obligația sa dețină si sa accepta plata prin POS si/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plaților electronice.

Nerespectarea prevederilor reprezintă contravenție si se sancționează cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei. Refuzul utilizării, in cazul in care dispozitivele exista, reprezintă de asemenea contravenție si se sancționează cu amenda intre 5.000 lei si 7.500 lei.

Ai activități de comerț cu amănuntul sau cu ridicata sau prestezi servicii (închidere de bunuri, intermediere, angajamentul de a face, sau a nu face, contabilitate, service, xerox, servicii IT, juridice), încasări în numerar > 50.000 lei => ai obligația de a accepta plățile electronice prin POS sau o soluție similara.

Toate cele de mai sus se aplica firmelor si PFA-urilor.

Ce înseamnă asta?

Obligatoriu trebuie sa deții casa de marcat pentru comerțul sau prestarea de servicii către populație. Daca depășești cifra de 50.000 lei încasări în numerar trebuie sa ai si POS ca sistem de încasare.

Daca ești firma care livrează bunuri sau prestează servicii către alte firme, si realizezi  încasări în numerar mai mari de 50.000 lei, atunci trebuie sa deții un POS.

Practic încasările in numerar se vor efectua ca si pana acum, doar ca vei avea obligația de a avea un terminal POS, iar daca vreun client va dori sa plătească cu cardul nu poți refuza. Daca nu exista solicitări pentru plata prin POS, nu exista nicio problema daca încasezi cu chitanța sau bon fiscal ca si pana acum. Refuzul de acceptare este sancționat.

Așa, deci, când iți trebuie casa de marcat si când POS?

Activitate

Casa de Marcat

POS

Comerț către populație

Încasări în numerar <50.000 lei

Da

Nu

Încasări în numerar >50.000 lei

Da

Da

Prestare servicii*

Doar către populație, încasări în numerar <50.000 lei

Da

Nu

Doar către populație, încasări în numerar >50.000 lei

Da

Da

Doar către alte firme sau PFA, încasări în numerar <50.000 lei

Nu

Nu

Doar către alte firme sau PFA, încasări în numerar >50.000 lei

Nu

Da

* Fără excepțiile menționate la începutul articolului


Nu este obligatoriu sa ai si casa de marca daca desfășori tranzacții doar cu persoane juridice pentru care emiți factura pentru tranzacție si chitanță pentru încasările in numerar.

Nu este obligatoriu sa folosești acel POS, trebuie doar sa ai aceasta opțiune – încasările le poți face in continuare emițând chitanța.


Speram să te ajute.