Despre ce este vorba?

Începând cu 1 ianuarie 2023 o persoană juridică română trebuie să opteze de la înființare dacă dorește să aplice impozitul pe veniturile micro întreprinderilor pentru anul respectiv sau daca vor fi înregistrate plătitoare de impozit pe profit.

Pana acum varianta standard era ca toate societățile se înființează plătitoare de impozit micro si daca îndeplineai acele condiții (CA > 1m Euro sau capital social de 45000 lei si cel puțin 2 salariați) făceai trecerea la impozit pe profit.

Ce înseamnă asta pentru tine?

Daca te gândești sa iți faci o noua companie trebuie sa depui la Registrul Comerțului Cererea de înregistrare fiscală prevăzută de OPANAF nr. 2509/2022 (link). Ulterior ai obligația ca în termen de 30 de zile sa angajezi cel puțin o persoană.

În cazul în care nu vei îndeplini această condiție în termen, atunci vei avea obligația să aplici impozitul pe profit de la data înființării. Prin urmare, daca vrei sa aplici impozitul pe micro (cel mai utilizat de majoritatea firmelor mici) atunci trebuie sa faci aceasta comunicare de la momentul înființării firmei.

Dacă la înființare ai bifat înregistrarea ca plătitor de impozit pe profit, atunci vei putea trece la impozitul micro abia începând cu anul fiscal următor, deoarece trecerea de la impozit pe profit la micro se realizează doar începând cu anul fiscal următor, nu in timpul anului.

De asemenea, dacă ai optat pentru micro la înființare, atunci poți trece la impozit pe profit în cursul anului doar dacă se îndeplinesc anumite condiții (depășești 500.000 euro cifra de afaceri, sau nu mai ai salariați sau veniturile din consultanță depășesc 20% din veniturile totale.

Pe scurt, este important pentru tine pentru ca…

La înființarea unei societăți la Registrul Comerțului va trebui să se acorde o mai mare atenție la completarea vectorului fiscal. Daca nu știi cum iți este mai bine, sigur te poate ajuta o discuție cu un expert contabil sau un consultant fiscal.

Suntem aici pentru tine.