În ultimii ani, popularitatea criptomonedelor a crescut semnificativ în România, odată cu creșterea generală a interesului pentru tehnologia blockchain și cu adoptarea din ce în ce mai largă a criptomonedelor ca formă de plată. Mulți români văd criptomonedele ca o modalitate de a investi într-un activ digital care poate crește în valoare în timp, sau ca o modalitate de a efectua tranzacții financiare în mod anonim, fără a fi supuși controlului băncilor sau guvernului. Cu toate acestea, daca ești unul dintre cei care au venituri din transferul criptomonedelor trebuie să știi ca aceste venituri sunt impozabile si trebuie declarate la ANAF.

In acest articol, vei afla cum sa declari si ce impozite plătești pentru veniturile din transferul de moneda virtuala in România.

Ce trebuie faci dacă ai venituri din criptomonede?

Persoanele care realizează venituri din transferul de moneda virtuala trebuie sa completeze si sa depună Declarația unica privind impozitul pe venit si contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Spre exemplu, veniturile din transferul criptomonedelor realizate in anul 2022 trebuie declarate pana pe 25 mai 2023.

Ce impozite sunt datorate?

Impozitul pe venit realizat din transferul de moneda virtuala se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra profitului realizat, determinat ca diferență pozitiva intre prețul de vânzare si prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigurile sub nivelul a 200 de lei/tranzacție nu sunt impozitate, daca totalul câștigurilor într-un an fiscal nu depășește nivelul de 600 de lei.

Atenție! Analiza bazei de impozitare la care trebuie aplicat procentul de 10% se face la nivel de moneda virtuala. Asta înseamnă ca nu poți compensa pierderea de pe o moneda virtuala, ex. Ethereum, cu profitul realizat din vânzarea unei alte monede, ex. Bitcoin.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). In plus, persoanele fizice care realizează venituri din transferul de moneda virtuala, trebuie sa plătească CASS daca valoarea cumulată a veniturilor realizate in anul curent este cel puțin egala cu 6 salarii minime brute pe tara. CASS de plata poate fi simplu stabilită astfel:

  1. Daca veniturile <18.000, atunci CASS de plată este 0 lei
  2. Daca veniturile >18.000 lei dar <36.000, atunci CASS de plată este 1.800 lei;
  3. Daca veniturile >36.000 lei dar <72.000, atunci CASS de plată este 3.600 lei;
  4. Daca veniturile >72.000, atunci CASS de plată este 7.200 lei;

Atenție!. Analiza datorării CASS se face ținând cont de nivelul cumulat al veniturilor din toate sursele (cripto, dividende din străinătate, acțiuni, chirii, etc.) realizate. Altfel spus, trebuie sa aduni veniturile din toate sursele (in afara celor salariale) pentru a determina plafonul in funcție de care CASS se calculează (1, 2, 3 sau 4 de mai sus).

În concluzie, obținerea de venituri din transferul de monedă virtuală este supusă impozitării în România, iar daca realizezi venituri de aceasta natura trebuie să le declari și să plătești impozitele aferente. Varianta simpla de estimare a impozitelor de plata in cazul criptomonedelor este:

  1. Impozit pe venit: 10% din profitul realizat la nivel de moneda. Unde profitul este diferența intre prețul de vânzare si prețul de achiziție, si
  2. CASS: 0 lei, 1.800 lei, 3.600 lei sau 7.200 lei, in funcție de nivelul veniturilor realizate.

 

Este important să se respecte toate obligațiile fiscale pentru a evita amenzi și alte consecințe neplăcute.

Dacă ai întrebări sau comentarii, nu ezita să ne contactezi. Suntem întotdeauna bucuroși să ajutăm.