ANAF a câteva probleme destul de interesante identificate in cadrul inspecțiilor fiscale finalizate in a doua jumătate a anului 2022. In urma acestora fie au fost stabilite sume suplimentare de plată, fie s-a refuzat deducerea TVA, fie nu s-a acordat drept de deducere a cheltuielilor înregistrate.

In cazul persoanelor fizice care au desfășurat activități economice (comerț online, social media marketing, curierat pentru Tazz, Uber, Bolt, Glovo, etc.) au fost calculate sumele istorice si impuse contribuțiile si impozitele aferente la data inspecțiilor.

Am trecut prin lista problemelor găsite si le explicam mai jos pe înțelesul tău astfel încât pe viitor sa nu te găsești in vreuna din aceste situații.

Pe parte de antifraudă fiscală (de natură penala)

Problema identificata de ANAF

Evidențierea de către firme a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale sau a altor operațiuni fictive. Situații precum:

 • înregistrarea de tranzacții fictive succesive
 • înregistrarea de livrări intracomunitare fictive, scutite de TVA, sau
 • înregistrarea directă a unor documente emise de entități cu un comportament fiscal inadecvat.
 • Facturile emise de către societăți înregistrate in scopuri de TVA nu sunt declarate.

În multe cazuri, aceste tranzacții au fost realizate prin intermediul unor scheme financiare complexe iar persoanele și societățile implicate au dat o aparentă stare de legalitate activităților desfășurate.

Cum poți sa eviți tu aceasta situație?

Simplu – sa ai un contabil responsabil care te sfătuiește bine si pe care sa îl asculți. Pentru toate situațiile de mai sus, orice contabil integru si profesionist ti-ar spune ca nu este in regula sa ai tranzacții fictive, relații cu parteneri inadecvați sau sa nu declari la ANAF TVA-ul din facturile emise.

Pe parte de TVA

Probleme identificate de ANAF

Date incorecte, incomplete sau care nu respecta legea in materie de TVA, precum:

 • Înregistrarea unor tranzacții  de la parteneri care erau declarați inactivi fiscal;
 • Firme care au depășit plafonul special de scutire de TVA și care nu s-au înregistrat si nu au declarat TVA aferenta tranzacțiilor desfășurate după momentul in care plafonul a fost depășit;
 • Firme al căror TVA a fost anulat si care ar fi trebuit să declare și să plătească TVA aferentă in acea perioada.
 • Tranzacții intracomunitare fără documentație completa care sa arate ca marfa a fost livrata

Cum poți sa eviți tu aceasta situație?

Contează foarte mult sa iți cunoști partenerii de afaceri. Daca nu ai suficiente detalii, poți face o verificare sumara pentru a vedea daca firma este activa sau inactiva fiscal in Registrul Contribuabililor Inactivi Fiscal aici. Sau mai poți verifica daca este sau nu plătitor de TVA in Registrul Plătitorilor de TVA aici. Relevant este sa vezi daca firma are sau nu datorii la stat in Registrul Datornicilor aici. Doar cu aceasta verificare sumara poți afla destul de multe care sa te ajute sa iți formezi o părere despre partenerul de afaceri.

Cat privește depășirea plafoanelor de TVA, documentația completa cu privire la livrările intracomunitare si anularea codului de TVA, aceste probleme sunt de natura organizatorica si pot fi foarte ușor gestionate printr-o colaborare strânsă cu contabilul. Cum spuneam într-un articol anterior, Patroane, vorbește cu contabilul!

Probleme ale persoanelor fizice sau PFA

Probleme identificate de ANAF

 • Ne declararea veniturilor obținute din activitățile de comerț electronic (e-eCommerce) de către persoane fizice, fără respectarea prevederilor legale în materie.

Adică vânzări online, fără declararea veniturilor.

 • Ne declararea veniturilor obținute din tranzacțiile cu criptomenede.
 • Ne declararea/declararea parțială a veniturilor de natură salarială a conducătorilor auto care realizează activități de transport alternativ pentru sau în numele unor societăți care acționează prin intermediul unor platforme avizate. Sau nedeclararea/declararea parțială a orelor efectiv lucrate de către angajații societăților care prestează servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor online.

Adică activitatea curierilor Tazz, Uber, Glovo, etc. care au obținut venituri si nu au fost declarate corect pentru impozitare la ANAF

 • Ne declararea veniturilor obținute de persoane fizice din activitatea de creare de conținut

online și promovarea pe diferite platforme media.

Adică activitățile de social media desfășurate fără a fi înregistrate fiscal.

 • modul de completare a declarației unice depuse de persoanele fizice precum si ne declararea la autoritățile fiscale române a veniturilor obținute din orice surse pe teritoriul altor state de către persoanele fizice rezidente fiscal în statul român.

Adică venituri obținute din străinătate declarate eronat sau nedeclarate deloc

Cum poți sa eviți tu aceasta situație?

Dacă desfășori comerț electronic individual, trebuie sa te înregistrezi fiscal, fie sub forma de PFA fie SRL si mai apoi sa faci comerț electronic. Dacă desfășori activități de curierat prin intermediul platformelor de tip Tazz, Uber, Glovo, etc trebuie sa faci analiza pentru a determina care este varianta cea mai potrivită pentru tine, fie in nume propriu fie prin intermediul unei firme sau PFA. Dacă faci social media marketing, trebuie sa fii înregistrat fiscal – fie PFA fie SRL pentru a putea factura clienții din străinătate.

Indiferent de tipul problemei aferente persoanelor fizice, important este sa iți păstrezi o evidență clara a sumelor încasate in cursul anului pentru a stabili in anul următor care sunt sumele corecte de plata.

Cele mai comune greșeli pentru care ANAF a aplicat amenzi

Probleme identificate de ANAF

 • Nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si/sau neconectarea acesteia la sistemul informatic al ANAF;
 • Încasări/plăți fragmentate în numerar de la/către beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei;
 • existența unor diferențe semnificative între numerarul existent în casierie și soldul scriptic al contului 5311 ”Casa în lei” și/sau 5314 ”Casa în valută”. În cele mai multe situații s-a constatat că sumele de bani au fost ridicate din casierie de persoane cu funcții de decizie în societate care au dispus în interes personal de aceste sume, fără a evidenția în contabilitate operațiunea și fără a aplica tratamentul fiscal adecvat.

Adică banii au fost folosiți de administrator fără sa fie calculate si reținute impozitele aferente.

 • Nerespectarea limitării la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate și a taxei aferente cheltuielilor cu autoturismele.

Lipsa foilor de parcurs sau activitate menționate de codul fiscal (curierat, agenți de vânzări, etc.) pentru care exista drept de deducere integral.

 

Este important să se respecte toate obligațiile fiscale pentru a evita amenzi și alte consecințe neplăcute.

Dacă ai întrebări sau comentarii, nu ezita să ne contactezi. Suntem întotdeauna bucuroși să ajutăm.