Contabilitatea nu este cea mai interesantă parte de care ești interesat in business-ul tău. Știm asta. Este un domeniu uscat și nu are nimic de-a face cu realizarea de produse, servicii sau cu vânzarea lor. Nu este vie, valoarea adăugată nu se traduce imediat, pe loc, in cifre.

Dar contabilitatea este o parte extrem de importantă a oricărei afaceri. Înainte de a lua orice acțiune asupra firmei tale, trebuie să te asiguri că iți consulți mai întâi contabilul. Un contabil te poate ajuta să treci peste birocrație și să eviți potențialele capcane care pot costa timp și bani pe termen lung sa fii mai bine organizat in activitățile de zi cu zi, sa muncești mai puțin atunci când eviți diverse erori in baza unei indicații potrivite.

Dacă nu faci deja asta, iată câteva motive pentru care este important sa vorbești mereu cu contabilul tău, înainte de a acționa in orice direcție cu firma ta.

Afla Implicațiile Fiscale Ale Acțiunilor Tale (întotdeauna exista)

Înainte de a decide să faci ceva, trebuie să te asiguri că nu are implicații fiscale în viitor. Contabilul te poate ajuta să navighezi în aceste ape, sa-ți arate varianta optima. De exemplu, dacă vrei să intri într-o nouă relație contractuală cu un client, din momentul semnării contractului, există consecințe fiscale și contabile de care ar trebui să fii conștient. Poate trebuie sa te înregistrezi in scopuri de TVA, sa colectezi venitul sau sa deduci cheltuiala imediat, din prima luna. Acest lucru are impact in sumele de plata către ANAF.

Poate Fi Necesar Să Clarifici Procesul De Facturare al Clienților Tai

Un contabil te poate ajuta să clarifici procesul de facturare. Sa știi cum, când, ce trebuie pregătit, de ce alte detalii ai nevoie înainte de a emite facturile. În multe cazuri, poate fi necesar să facturezi clienții înainte de a primi efectiv plata de la aceștia. Deși acest lucru poate părea ciudat, este o ceva comun – prima data facturezi si după aceea aștepți sa încasezi – nu știi daca întotdeauna la termen. Dacă acesta este cazul firmei tale trebuie să vorbești cu contabilul tău sa confirmi cum și când trebuie să facturezi clienții. Dacă nu faci acest lucru corect, poți risca posibile penalități fiscale, ne declarând la timp veniturile sau TVA-ul. Clienții tăi pot decide să nu mai facă business cu tine, iar inspectorul fiscal poate impune penalități.

Este (foarte) posibil să ai mulți bani doar pe hârtie

Pentru ca scoți banii de la firma fără justificare, aceste sume sunt înregistrate in registrul de casa, sau in avansuri spre decontare. Oricum ar fi, acestea continuă să crească de la o perioadă la alta și pot fi un Red Flag pe radarul Inspecției Fiscale. Chiar se uita la astfel de indicator in cadrul analizelor de risc efectuate intern. In același timp, este posibil ca banii pe care îi ai pe hârtie să te încurce in situația in care ai nevoie de un credit bancar sau o linie de credit, iar banca nu iți aproba finanțarea pentru ca numerarul scriptic este mare.

Faci Bine De la Început, Economisești Mai Mult

Când ai o  companie, trebuie să te asiguri că totul este corect încă de la început. Dacă nu o faci, s-ar putea să ajungi să plătești amenzi sau să faci datorii semnificative din cauza greșelilor tale sau a lipsei de organizare. Contabilul sigur te poate ajuta să eviți aceste amenzi și să te asiguri că iți gestionezi firma in mod legal si corect.

Afli impactul asupra cash-ului, înainte de a acționa

Intrarea într-o relație contractuală cu un client sau un furnizor va avea cel mai probabil un impact mare asupra cash-ului. Deci, este o obligatorie o scurtă analiza asupra riscului financiar. Ar trebui să te asiguri că furnizorul sau clientul are poziția si resursele necesare pentru a respecta obligațiile contractuale. De asemenea, ar trebui să te asiguri ca ai un contract in care sa existe clauze potrivite de acoperire a riscului financiar. In acest fel (destul de simplu) poți fi protejat in cazul unor situații dificile ale partenerilor de afaceri.

In Concluzie

Înainte de a face orice mișcare în firma ta, vorbește cu contabilul!

Doar câteva minute la telefon te poate ajuta treci mai ușor peste birocrația administrativa și să eviți potențialele capcane care te pot costa de lei în amenzi sau penalități fiscale. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care este atât de important să ai un contabil care te poate ajuta pe tine și compania ta.